Het kan weer glad worden op de weg, daarom een paar handige tips voor het rijden bij gladheid.


1. Houd afstand

Houd extra afstand op je voorganger. Die paar meter extra geeft je net wat meer tijd om te reageren. Rijd je eigen tempo, laat je niet opjutten door iemand achter je.


2. Kijk ver voor je uit

Kijk vér voor je uit en kijk waar je heen wil. Door ver vooruit te kijken, kun je situaties juist inschatten en op tijd reageren. Zorg ook dat je goed zicht heb, doe een ruitenwissercheck!


3. Trek rustig op

Soms slippen de wielen al bij het optrekken vanuit stilstand. Zorg dat je stuur recht staat, laat je koppeling rustig opkomen en geef weinig gas. Schakel vroeg door naar de tweede versnelling.


4. Remmen: goed doseren

Bij een noodstop, wil je dat het ABS (antiblokkeersysteem) optimaal functioneert. Het ABS werkt alleen als je echt hard op je rem trapt, vergeet niet je koppeling in te trappen. Schrik niet als je rempedaal gaat trillen of als je rare geluiden hoort. ABS zorgt ervoor dat je wielen blijven draaien (anti-blokkeren dus). Daardoor kun je blijven sturen als dat nodig is.

Voor het gewoon remmen, bij bochten e.d. is het belangrijk te doseren, trap beheerst op het pedaal. Soms kun je zelfs beter helemaal niet remmen, maar gewoon optijd je gas loslaten om vaart te minderen. Rem overal eerder dan normaal en probeer aan te voelen wat de auto doet. Heb je grip ja of nee?

Mocht je onverhoopt toch in de slip geraken, probeer rustig te blijven. Trap op de rem en probeer rustig de goede richting op te sturen. Gooi zeker niet in een keer je stuur om, mocht je ineens weer grip krijgen dan beland je misschien wel aan de verkeerde kant van de weg.


5. Grip is alles

Winterbanden geven veel extra grip onder winterse omstandigheden, maar let wel op; met ijs of ijzel is het ook met winterbanden gewoon glijden geblazen. Rij daarom altijd voorzichtig onder gladdde omstandigheden en probeer waar mogelijk aan te voelen hoeveel grip er is. Bijvoorbeeld bij het optrekken voor een stoplicht. Zo kan je inschatten hoe voorzichtig je moet rijden.

Mocht je toch per ongeluk schade rijden, dan staat onze schade afdeling natuurlijk voor u klaar om het vakkundig te repareren.


Wij wensen u veel veilige kilometers en doe voorzichtig.

Is jouw Renault winterproof? Check het hier!